URIP SING SEHAT

Dening: Much. Khoiri

Ana poster sing dipasang ing tembok antarane Ruang Hemodialisis (HD) lan Endoskopi rumah sakit ing Surabaya. Poster kasebut unine “Lakukan Gaya Hidup Sehat”, nganggo latar mburi wong sing olahraga. Werna poster kasebut biru apik banget, langsung narik kawigaten para pengunjung, kalebu aku.

Nalika ngenteni antri kanggo mriksa endoskop putriku, aku ndeleng poster kasebut. Dumadakan poster kasebut katon nari ing mripatku, dadi pangeling sing kuat kanggo aku. Dheweke ngelingake manawa urip sehat iku wajib, ora bisa ditundha maneh. Jarene, urip sehat bisa nyegah penyakit jantung, diabetes, kanker, budrek (darah tinggi), lan stroke

Sumber gambar: kaligrafiaksarajawa.wordpress.com

Ah, mosok iya urip sing sehat mung bisa nyegah 5 penyakit “abot” kasebut? Kayane ora! Mesthine urip sing sehat bisa menehi nutrisi awak, sing tegese nyegah macem-macem penyakit. Nanging, yen diarani penyakit serius, sanajan penyakit entheng kalebu kanthi otomatis. Penyakit entheng minangka penyakit “makmum” penyakit abot.

Kanthi tembung liya, yen wong urip sehat – mikir, tumindak, lan tumindak sehat, bisa menehi pengaruh sing kuat marang kesehatan umume. Nalika dheweke sehat, macem-macem penyakit bisa dicegah dening awake dhewe. Aja kaya dioyak-oyak penyakit wae. Mula, wajib kanggo masyarakat supaya urip sehat iki

Piye carane? Kaping pisan, mangan panganan sing nutrisine seimbang, lan tambah akeh sayuran lan buah. Kapindho, nindakake kegiatan fisik 30 menit saben dina. Katelu, aja ngrokok. Papat, mriksakake kesehatan kanthi ajeg.

Papat cara kasebut kayane sepele lan gampang ditindakake. Nanging, yen ora biasa, mesthine mung dhaptar tembung sing ilang artine. Perlu praktik sing disiplin, istiqamah, lan ora mandhek-mandhek. Dadi, ora ana pilihan liyane, supaya dadi wong sing sehat, kudu nglakoni urip sehat.

Nalika aku mikir babagan isine poster kasebut, dumadakan petugas kasebut nyeluk jeneng putriku, tandha yen dheweke bakal dites nganggo endoskopi. Aku cepet-cepet nyurung kursi rodhane menyang kantore dokter. Ing njero ati aku ngomong: “Nak, aja lali, sawise iki, awakmu kudu urip sehat. Supaya sehat lan bagas waras.”

#Rumkital ing Surabaya
#Awan: 7/03/2017

#Edisi basa Jawa ngoko. 
#katrangan gambar: kaligrafi-aksara-jawa-semar-hananing-cipta-rasa-karsa-datang-salah-wahyaning-lampah-padhang-jagade-yen-nyumurupana-marang-gambaraning-bethara-ngaton.
#Artikel dijarwakake (diterjemahake) saka basa Indonesia.
#Much. Khoiri: dosen, blogger, panganggit buku saking Universitas Negeri Surabaya.

Author: admin

MUCH. KHOIRI adalah dosen Kajian Budaya/Sastra dan Creative Writing, sponsor literasi, blogger, certified editor & writer 74 buku dari Unesa. Di antaranya "Kitab Kehidupan" (2021) dan "Menjerat Teror(isme): Eks Napiter Bicara, Keluarga Bersaksi" (2022).

18 thoughts on “URIP SING SEHAT”

  1. Sumintarsih Min says:

    Wah, ukarane katoto sae sanget Pak. Nek kulo nulis bada Jawa nggih sagete ukara kados ngomong sedinten dinten.

  2. Husnul Hafifah says:

    Badhan kauleh madhureh Pak Dosen… ta’paham maksot epon… ha ha ha…

  3. Hernawati says:

    Mugi-mugi pinaringan sehat keluargi sedanten……

    Hahaha… it’s very difficult to write in Javanese… you re so great!

  4. Hayati says:

    Bahasa yang mudah dicerna tidak terlalu ndakik ndakik, nuwun sanget pak dosen sampun maringi panginget gesang ingkang sehat kalih manfaat ipun.

  5. Sriyatni says:

    Remen sakestu, sae Bapak, nguri-uri kabudayan Jawi

  6. Hariyanto says:

    Estu sae, Pak. Kangge kulo niki pun mboten kalebet basa ngoko. Niki pun basa krama. Krama madya. Kula saged-e, mung samadya krama.

    Siiip, Pak. Nguri budaya sinambi nata wardaya, sarana basa.

  7. Sri Rahayu says:

    Radi ewet maosipun Pak… Amargi sampun dangu mboten nate dipun asah… Mugi Allah paring keberkahan nggih…

  8. Sukmawati 2020B says:

    Alhamdulillah, remen saestu Pak 🙏
    Tulisane panjenengan niku dados panginget damel kulo senajan manungsa niku kudu nindakake “Urip Sing Sehat”

  9. Thanks on your marvelous posting! I definitely enjoyed reading it, you
    might be a great author.I will make sure to bookmark your blog
    and will often come back from now on. I want to encourage you to ultimately continue
    your great posts, have a nice weekend!

  10. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post
    was great. I do not know who you are but certainly you are going to a
    famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

  11. Terrific work! That is the type of information that should be
    shared around the net. Shame on the seek engines for not positioning this post higher!
    Come on over and talk over with my site . Thank you =)

  12. I was excited to discover this web site. I need to to thank you
    for ones time just for this wonderful read!! I definitely
    liked every bit of it and I have you book marked to look at new information on your website.

  13. Enlarry says:

    Horizontal tumor extent Lymphovascular space invasion Multifocal disease Depth of invasion Margin status insurance covers viagra DNA fragments representing various lengths of the promoter regulatory region of the rat kinase gene were ligated into the pBST Luc PA plasmid containing the luciferase reporter cDNA

  14. JXiotn says:

    Prognostic factors and treatment outcome for patients with locally recurrent endometrial cancer viagra vs cialis

  15. Pingback: meritking giriş
  16. Tyflwl says:

    buy tricor cheap generic tricor fenofibrate 200mg drug

  17. Dnqtgy says:

    order ketotifen online ketotifen 1mg ca order tofranil 75mg pills

  18. Mefbgh says:

    order cialis 10mg online order cialis 10mg for sale cost sildenafil 50mg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *